2023

Δελτίο Τύπου Intrakat: Συμμετοχή στο 11ο Regional Growth Conference στην Πάτρα – Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτάρκεια και βιωσιμότητα της χώρας και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την περιφέρεια

Η Ελλάδα για πρώτη φορά πιάνει τους στόχους της σε επενδύσεις ΑΠΕ Συμμετοχή στο 11ο Regional Growth Conference στην Πάτρα

Παιανία, 17/03/2023 – Τη σημασία των ΑΠΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και την επιθυμία της Intrakat να είναι παρούσα στις εξελίξεις και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, τόνισε ο Επικεφαλής Ενέργειας της εταιρείας, Λουκάς Λαζαράκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 11ο Regional Growth Conference, το οποίο διοργανώνεται από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για θέματα περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης.

Συμμετέχοντας στο πάνελ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη συμβολή τους στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας με βιώσιμο τρόπο, ο κ. Λαζαράκης ανέφερε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στον τομέα αυτό, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα πιάνει στους στόχους της σε επενδύσεις ΑΠΕ, ενώ πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Επίσης τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε αλλαγή στο ενεργειακό μίγμα των ΑΠΕ στη χώρα μας όπου παρατηρείται σχεδόν μια μονοκαλλιέργεια Φωτοβολταϊκών Πάρκων και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων, χερσαίων και υπεράκτιων, καθώς επίσης και του storage όπου η αγορά αναμένει σύντομα την προκήρυξη ενός σωστά σχεδιασμένου διαγωνισμού που θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη λειτουργία του. Τέλος, ανέφερε πως οι ΑΠΕ είναι ένας από τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους εστιάζει η Intrakat, αφού θεωρεί πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτάρκεια και βιωσιμότητα της χώρας, καθώς και ότι αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα ανάπτυξης για την εταιρεία. «Οι ΑΠΕ αποτελούν επενδυτική προτεραιότητα για τον Όμιλο Intrakat, ο οποίος στοχεύει να διευρύνει το ήδη σημαντικό χαρτοφυλάκιό του τόσο με έργα παραγωγής, όσο και αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας. Τέτοιες στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και σε τοπικό επίπεδο δημιουργώντας αξία και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Λαζαράκης.

Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο, ο κ. Λαζαράκης αναγνώρισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η άρση του κορεσμού του δικτύου Μεταφοράς, μέσα από την ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ως το Πάσχα. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι εκκρεμεί το θέμα της ασφαλούς ενσωμάτωσης νέων μονάδων ΑΠΕ στο σύστημα Μεταφοράς, το οποίο θα λυθεί μόνο έπειτα από την ολοκλήρωση του Ανατολικού Διαδρόμου, γύρω στα τέλη του 2025.

Λουκάς Λαζαράκης, Head, Energy Unit Intrakat

Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 1,8 GW, συμμετέχοντας παράλληλα στην αδειοδότηση και ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 0,7 GW. Επιπλέον, έχει δηλώσει την πρόθεση συμμετοχής της σε επικείμενους διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον στρατηγικό της συνεργάτη, τη βελγική Parkwind.

Στο φετινό Regional Growth Conference συμμετέχουν περισσότεροι από 200 ομιλητές: Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και η ατζέντα του αποτελείται από 45 ενότητες που περιλαμβάνει θέματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι υποδομές, η ανάπτυξη, ο τουρισμός, η ανθεκτικότητα, η κοινωνική συνοχή, η κλιματική κρίση, η υγεία, η γεωργία αλλά και τα ζητήματα της νέας γενιάς.

 

Σχετικά με την Intrakat

Η Intrakat είναι εισηγμένη στο ΧΑ από το 2001 και κατέχει πτυχίο 7ης τάξης του Μητρώου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων. Ιδρύθηκε το 1987 και δραστηριοποιείται στην κατασκευή έργων δημόσιας υποδομής, ΣΔΙΤ, περιβαλλοντικών έργων, έργων καινοτομίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας συσσωρεύσει στην 35χρονη παρουσία της στην αγορά, σημαντική εμπειρία, τεχνογνωσία καθώς και εκτεταμένη εξειδίκευση.

Press Contact
Ιωάννα Παπαβασιλείου, Corporate Communications Manager
T: 21–06674646 E: ipapav@intrakat.gr W: www.intrakat.com