2023

Αλ. Εξάρχου: Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη για την άρση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου

Παιανία, Τρίτη 24/10/23 – Την ανάγκη να προχωρήσουν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη ώστε να κλείσει η ψαλίδα του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας από το βήμα του 27th Economist Government Roundtable.

Στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors, Enrico Letta και την συντάκτρια του Economist και αναλύτρια  Joan Hoey, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους οι πολίτες των χωρών του Νότου επωμίστηκαν ένα δυσβάσταχτο κόστος χωρίς να διαθέτουν, όμως, κανέναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, με αποτέλεσμα οι οικονομίες τους, και ιδιαίτερα εκείνη της Ελλάδας, να βρεθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός επενδυτικού χάρτη.

Ο επικεφαλής της Intrakat τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, μετά από μία τεράστια προσπάθεια, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει μεγάλο, θέτοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά τεράστιους πόρους για την Εθνική Άμυνα, οι οποίοι κακώς προσμετρώνται στο έλλειμμα εξ αιτίας των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, χωρίς την ίδια στιγμή η χώρα να απολαμβάνει ευρωπαϊκή προστασία στο θέμα αυτό.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ο κ. Εξάρχου, η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υπέστησαν τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και σήμερα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε, η διαχείριση των συνεπειών επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών – μελών, χωρίς να υπάρχει κανένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για να στηρίξει τις πιο αδύναμες χώρες, παρατήρησε ο επικεφαλής της Intrakat.

Ως παράδειγμα αυτής της ασυμμετρίας, ο κ. Εξάρχου συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίστηκε την πανδημία – όπου δόθηκαν κοινές πανευρωπαϊκές λύσεις – με εκείνον που προσεγγίζει το ζήτημα της ανόδου των επιτοκίων και της πληθωριστικής πίεσης σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπου κάθε κράτος – μέλος καλείται να το αντιμετωπίσει μόνο του.

Έτσι, συμπέρανε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμμετέχουν σε ένα σκληρό νόμισμα κι ελέγχονται από τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές της ευρωζώνης, όμως την ίδια στιγμή καλούνται να ανταποκριθούν με δικά τους μέσα σε ανελαστικές ανάγκες και κρίσεις, για τις οποίες δεν ευθύνονται, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται οι ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και κατέληξε ότι η Ευρώπη οφείλει να αποφασίσει αν θέλει μια πραγματική Ένωση – υπό ομοσπονδιακή μορφή – ή όχι, καθώς δεν είναι δυνατόν να αφήνονται ειδικά οι ευάλωτες χώρες χωρίς ουσιαστική στήριξη και προστασία.

 

Σχετικά με την Intrakat

Με έτος ίδρυσης το 1987, η Intrakat αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους και πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με εδραιωμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ και επικεντρώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων υποδομών, περιβάλλοντος, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ακινήτων και διαχείρισης απορριμμάτων. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εκτενή τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και ξεχωρίζει για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.

Πρόκειται για έναν στρατηγικό εταίρο βιώσιμης ανάπτυξης με υπεύθυνη και διαφανή λειτουργία, αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και ανεπτυγμένο πρόγραμμα πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και τους εργαζομένους, ο οποίος δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς δραστηριότητάς του.  Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.

Press Contact

Ιωάννα Παπαβασιλείου, Corporate Communications Manager
T: 210–6674646 E: ipapav@intrakat.com W: www.intrakat.com