2024

Αλέξανδρος Εξάρχου: Νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο ισχυρή Ελλάδα – Οι πυλώνες της Intrakat για το μέλλον

Δελφοί, 12/4/2024 – H Ελλάδα πρέπει να περάσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις πλουτοπαραγωγικές της δυνατότητες, ώστε να προσαρμοστεί στην περίοδο που θα ξεκινήσει μετά τη λήξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και ήδη ο Όμιλος Intrakat κινείται δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας σε συζήτηση για την Ελλάδα 10 χρόνια μετά, με τη συμμετοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Παύλου Μαρινάκη, του General Manager, Corporate & Investment Banking της Εθνική Τράπεζας, κ. Βασίλη Καραμούζη, του General Manager της IBM Greece κ. Νίκου Μανιάτη και του Πρόεδρου του ΣΕΤΕ και Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννη Παράσχη, στο 9ο Delphi Economic Forum.

Ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, η Ελλάδα κατάφερε να διασωθεί από την χρεοκοπία, κάτι που αποτέλεσε θαύμα. Ωστόσο, τόνισε ότι εκκρεμούν πολλά ακόμη να γίνουν προτού η χώρα μετασχηματιστεί σε μία πιο ανεπτυγμένη οικονομία. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, το παραγωγικό μοντέλο στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και την κατανάλωση. Και σχολίασε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ισχυρές βάσεις για μία πιο ισχυρή οικονομία και να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύοντας σε μία οικονομία που θα εξάγει, παράγοντας πλούτο και αξία.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει αυτός ο στόχος εθνικός και να τηρηθεί με πνεύμα ενότητας από όλες τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και να διαφυλαχθεί η πρόοδος που συντελέστηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία, η οποία ήταν αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, συμπληρώνοντας ότι, όπως έδειξε και το προηγούμενο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, διεθνή γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν αναπάντεχες αναταραχές στην οικονομία.

Ο σχεδιασμός για την μετά RRF εποχή

Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του Ομίλου Intrakat για την μετά RRF εποχή, καθώς, όπως υπογράμμισε, μπορεί σήμερα να ζούμε την κορύφωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω του μεγάλου ανεκτέλεστου, ωστόσο στο εγγύς μέλλον τα παραδοσιακά δημόσια έργα θα εκλείψουν. Έτσι, σκοπός του Ομίλου είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό το ενδεχόμενο, στοχεύοντας στην ανάληψη έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία, στην οποία ο όμιλος επιδιώκει την ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή του.

Ο επικεφαλής της Intrakat χαρακτήρισε τις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις μεγάλη ευκαιρία και τόνισε ότι η εταιρεία επενδύει δυναμικά στον τομέα αυτόν, διότι υπόσχεται σταθερές ροές εσόδων στο μέλλον, προσφέροντας χρηματοοικονομική ασφάλεια και σταθερότητα.  Ο άλλος βασικός πυλώνας της Intrakat, σημείωσε ο κ. Εξάρχου, θα είναι η ισχυροποίηση της παρουσίας της εταιρείας στη Ρουμανία, μία χώρα  με τεράστιες ανάγκες σε υποδομές, αλλά και διασφαλισμένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με σημαντική γεωπολιτική αξία που μπορεί να διασφαλίσει στο μέλλον το έργο που θα λείπει πια από την Ελλάδα.

Και εκεί, συνέχισε, ο Όμιλος θα στοχεύσει στην ανάληψη έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, μία μεθοδολογία που είναι αρκετά νέα για τα δεδομένα της γειτονικής χώρας. Ενώ, πρόσθεσε ότι ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ρουμανίας είναι ότι θα αποτελέσει «γέφυρα» και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν ο πόλεμος τελειώσει, κάτι που αποτελεί ζήτημα κορυφαίας σημασίας για όλους.

Παράλληλα, η Intrakat ισχυροποιεί τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τον Όμιλο της ΔΕΗ, για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος έως 2,7 GW, με δυνητική επένδυση αξίας 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την Intrakat

Με έτος ίδρυσης το 1987, η Intrakat αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους και πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με εδραιωμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ και επικεντρώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων υποδομών, περιβάλλοντος, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ακινήτων και διαχείρισης απορριμμάτων. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εκτενή τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και ξεχωρίζει για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.

Πρόκειται για έναν στρατηγικό εταίρο βιώσιμης ανάπτυξης με υπεύθυνη και διαφανή λειτουργία, αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και ανεπτυγμένο πρόγραμμα πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και τους εργαζομένους, ο οποίος δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς δραστηριότητάς του.  Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.