2024

Δελτίο Τύπου – Η Intrakat αναλαμβάνει το μεγάλο έργο αστικής αναζωογόνησης της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 8/3/2024 – H Intrakat είναι οριστικός ανάδοχος του μεγάλου έργου αστικής αναζωογόνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού €24 εκατ., το οποίο προβλέπει τεχνικές επεμβάσεις και έργα σε εμπορικές οδούς διάφορων περιοχών της πόλης, με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την ανάδειξη της ταυτότητας των εμπορικών περιοχών, με κοινά αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Τη σημαντική αυτή σύμβαση υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, κ. Αναστάσιος Αρανίτης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Πρόδρομος Νικηφορίδης. Πρόκειται για το έργο «Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης για την Οικονομική Ανασυγκρότηση τοπικών εμπορικών οδών σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης», το οποίο προβλέπει σειρά τεχνικών έργων με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς της.

Σημαντική είναι η διάσταση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του έργου, καθώς προβλέπεται η ανακατασκευή πεζοδρομίων με χρήση «πράσινων» υλικών, η ενίσχυση των φυτεύσεων με περαιτέρω πράσινο ή και δέντρα και η προσθήκη αστικού εξοπλισμού από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Ακόμη, θα γίνουν παρεμβάσεις  για τη βελτίωση του μικροκλίματος και των κλιματικών συνθήκων, με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, που είναι κοινό πρόβλημα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, κ. Αναστάσιος Αρανίτης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αναλαμβάνουμε την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου, το οποίο θα συμβάλλει στην ευρύτερη αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης. O Όμιλος Intrakat διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, τεχνογνωσία και τεχνική ικανότητα για να βοηθήσει τις ελληνικές πόλεις να γίνουν πιο πράσινες, “έξυπνες”, βιώσιμες και ανθεκτικές ώστε να προσαρμοστούν στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να προσφέρουν μία καλύτερη καθημερινότητα στους πολίτες».

Το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα των περιοχών παρέμβασης, με την ανάδειξη ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, στοχεύοντας στη λειτουργική και αισθητική ενοποίηση των κατά τόπους εμπορικών κέντρων των δημοτικών κοινοτήτων και την ποιοτική βελτίωση της επισκεψιμότητας.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την  εγκατάσταση νέου οδοφωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την καλύτερη ενεργειακή απόδοση, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών, ευρύτερα, που θα προσφέρουν χαρακτήρα «έξυπνης» πόλης. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, θα εγκατασταθούν καθιστικά σημεία νέας γενιάς, όπως παγκάκια με φορτιστές που θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας για την ασφαλέστερη κίνηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία.

Σχετικά με την Intrakat

Με έτος ίδρυσης το 1987, η Intrakat αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους και πλέον ταχέως αναπτυσσόμενους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με εδραιωμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ και επικεντρώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων υποδομών, περιβάλλοντος, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιοποίησης ακινήτων και διαχείρισης απορριμμάτων. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εκτενή τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της και ξεχωρίζει για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.

Πρόκειται για έναν στρατηγικό εταίρο βιώσιμης ανάπτυξης με υπεύθυνη και διαφανή λειτουργία, αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και ανεπτυγμένο πρόγραμμα πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και τους εργαζομένους, ο οποίος δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς δραστηριότητάς του.  Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001.