Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Kruševac

Το έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Κρούσεβατς υλοποιήθηκε από την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ 99,96% – Waterleau Group NV 0.04%

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Kruševac

Το έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Κρούσεβατς υλοποιήθηκε από την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ 99,96% – Waterleau Group NV 0.04%

Πληροφορίες Έργου

Το έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Κρούσεβατς υλοποιήθηκε από την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ 99,96% – Waterleau Group NV 0.04% και αποτελεί ένα έργο-σημείο αναφοράς για τη Σερβία όσον αφορά στις επενδύσεις Υποδομών που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για τις εργασίες κατασκευής της εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται στην πόλη Κρούσεβατς στη νότια Σερβία, απασχολήθηκαν 200 εργαζόμενοι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός του συμβατικού χρόνου ολοκλήρωσης. Η μονάδα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις 16 Δεκεμβρίου 2019, όταν η πρώτη πραγματική εισροή λυμάτων εισήλθε στην εγκατάσταση.

Η υλοποίηση του Έργου περιελάμβανε τη μελέτη, κατασκευή και εκκίνηση σε λειτουργία της μονάδας, καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού του Δικαιούχου (JKP Vodovod Kruševac) και της Υπηρεσίας Διαχείρισης στη Λειτουργία και Συντήρηση της ΕΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα, η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Κρούσεβατς αποτελείται από: μηχανική προ-επεξεργασία λυμάτων, πρωτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, βιολογική-χημική επεξεργασία λυμάτων (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια),  επεξεργασία ιλύος και εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου.

Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων εξυπηρετεί ισοδύναμο πληθυσμό 90.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με μέγιστη ημερήσια παροχή αιχμής 45.500 m3 (526 1/s). Η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων είναι η πιο σύγχρονη της περιοχής, η πρώτη που λειτουργεί, και εκτός του καθαρισμού του νερού έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας της ιλύος για παραγωγή και χρήση βιοαερίου και κατά συνέπεια μεταξύ άλλων και ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση της εγκατάστασης.

Επιπλέον, το Έργο διαθέτει την πρώτη μονάδα ηλιακής ξήρανσης στη Σερβία χάρη στην οποία βελτιστοποιείται για λογαριασμό της Υπηρεσίας η διάθεση και απόθεση της παραγόμενης ιλύος και με την εν-γένει λειτουργία του έργου διακόπτεται η κατάληξη ανεπεξέργαστων λυμάτων στο ποταμό «Δυτικός Μόραβα», στον οποίο και εκβάλει η μονάδα.

Στην μονάδα ικανοποιούνται τα όρια των απαιτήσεων της οδηγίας των EU-Standards – Urban Wastewater Directive 91/271/EEC, καθώς ο συγκεκριμένος ποταμός θεωρείται ως «ευαίσθητος» και αποτελεί σημαντικό σημείο της κοιλάδας του Μόραβα, διασχίζοντας αρκετές πόλεις της Σερβίας και πέραν του Κρούσεβατς.

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Kruševac